Leuk artikel in het Ergotherapie Magazine over GAOW

Martine Peek, ergotherapeut Ergo Dichtbij, Amsterdam, Castricum e.o.

“Ouderen zijn heerlijk. Ze hebben een heel levensverhaal achter zich en beschikken over enorm veel ervaring. Ze weten meestal precies wat ze wel en niet willen. Die kennis hebben ze gedurende hun leven op hun eigen manier opgebouwd. Met de normen en waarden die ze van hun ouders hebben meegekregen en daarna zelf weer hebben doorgegeven.” “Ik doe de post-HBO-opleiding GAOW. Dit voorjaar rond ik
die af. Ik vind het een mooi concept, Gezond Actief Ouder Worden, omdat het wijkgericht is en uitgaat van de vragen van de deelnemers. Hun wensen, hoe zij het beste uit zichzelf kunnen halen, hoe zij de regie over hun leven kunnen behouden, daar gaat het om. Juist daarom is het belangrijk dat de gespreksthema’s van de groepsbijeenkomsten aansluiten op wat zij nodig hebben. Ouderen moeten die vragen vooral zelf stellen. Wij zijn als groepsondersteuners slechts de aanjagers van dat proces. Het echte werk doen ze zelf.”
Samenwerken met ervaringsdeskundigen “Het is bijzonder dat er ook ouderen meedoen aan de GAOWopleiding. Het levert grappige momenten op. Soms stellen ze zich ondergeschikt op, zo van: ik ben geen ergotherapeut, dus ik weet niet of ik het wel goed doe. Terwijl ze zich op een ander moment juist presenteren als de ervaringsdeskundige. Zij zijn immers de oudere.”
“Tijdens de opleiding heb ik een paar keer met een oudere samen de groepsbijeenkomst mogen voorbereiden. Dat was leuk om te doen. Zij weten natuurlijk welke onderwerpen ouderen het meeste aanspreken. Dat maakt de voorbereiding een stuk makkelijker.”
“De subsidie-aanvraag om een GAOW-programma te starten is de deur uit, nu maar afwachten wat dat oplevert. Ik hoop na de zomer te kunnen beginnen. Een plek heb ik ook al, in de plaatselijke bibliotheek. Ik heb er zin in.”

Voor het hele artikel klik hieronder:

GAOW-Niet-pamperen-maar-elkaar-versterken